Ga naar hoofdinhoud

Big Star en Skelton met grote galopsprongen naar goud

Liveblog
Big Star en Nick Skelton.Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De zevende Olympische Spelen van Nick Skelton (58) hebben hem zojuist zeer verdiend de gouden plak opgeleverd. Zijn paard Big Star, lang uit de running geweest met blessures, ging per ronde beter springen. Hoogtepunt was de barragerit uit het boekje, waarin het fokproduct van Cees Klaver met grote galopsprongen de Zweed Peder Fredricson met All In naar het zilver verwees. Fine Lady 5 maakte met Eric Lamaze in de barrage haar eerste fout. De 48-jarige Canadees mag het brons ophalen. Jeroen Dubbeldam en Zenith werden zevende, door op 0,02 seconde de barrage mis te lopen.

Lees hieronder de liveblog

Barrage

Lamaze draait kort naar de steilsprong en daar maakt Fine Lady haar eerste fout van de week. brons

Peder Fredricsons All In maakt ook nu geen fout, maar is net fractie langzamer dan Nick Skelton. De Brit nog op goud, de Zweed nu op zilver.

Twee balken in barrage voor Sheikh Ali Al Thani en First Devision. voorlopige derde plek. Ook Kent Farrington rijdt twee balken naar beneden maar is net sneller dan de Sheikh.

Sheik Ali bin Khaled Al Thani Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Sheik Ali bin Khaled Al Thani Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Geen prolongatie van titel voor Guerdat. De Zwitser tikt eerste hindernis naar beneden en stuurt Nino Des Buissonnets in 43,08 over de lijn.

Nick Skelton en Big Star bijten de spits af in de barrage. Met grote galopsprongen dendert de bruine in 42.82 foutloos door het parcours en geeft de concurrentie een flinke kluif!

Zes topruiters met zes in supervorm verkerende paarden gaan straks in barrage strijden om het eremetaal. Voor de barrage hebben zich geplaatst: De Brit Nick Skelton/Big Star,  de Zwitser en titelverdedigers Steve Guerdat/Nino Des Buissonnets, Sheikh Ali Al Thani/First Devision voor Qatar, de Amerikaan Kent Farrington/Voyeur, voor Zweden Peder Fredricson/ All In en als laatste ruiter Eric Lamaze, olympisch kampioen van 2008 met Fine Lady 5.

Tweede manche 

19.45 Ongekende klasse!  Eric Lamaze rijdt zijnvijfde foutloze ronde met Fine Lady 5. Wat een topprestatie voor dit duo uit Canada. Lamaze mag het straks als laatste starter in de barrage opnemen tegen vijf andere topruiters

19.41 All Inn weigert een fout te maken. Ook Peder Fredricson plaatst zich voor barrage.

19.38 Een vierde serieuze medaillekandidaat heeft zich aangediend. Kent Farrington, vooraf al als een van de favorieten getipt, rijdt heel simpel foutloos met zijn 14-jarige Voyeur.

19.35 Ook Roger Yves Bost lukt het niet om een barrageplek te veroveren. Hij kan met vijf strafpunten zijn gouden teammedaille gaan koesteren

19.32 Net als Oranje staat ook Duitsland niet op het podium. First Class en Daniel Deusser maken een fout op de oxer en krijgen vier strafpunten

19.28 Taloubet Z tikt balk uit de lepels van de uitsprong van de dubbel. Vier strafpunten voor Christian Ahlmann.

19.27 Sheikh Ali Al Thani duwt,  als derde foutloze ruiter, Jeroen Dubbeldam van het podium.

19.24 De Spanjaard Sergio Alvarez Moya strijdt voor wat hij waard is maar zakt met 9 strafpunten weg uit klassement.

19.21 Titelverdediger Steve Guerdat rijdt nul en plaatst zich met Skelton voor een barrage.  Maximaal brons voor Dubbeldam

19.18 Marcus Fuchs maakt springfout met Clooney en eindigt op vier strafpunten,

19,15 Pff hoe weining kan het schelen. Jeroen Dubbeldam rijdt Zenith zo hard als mogelijk is bij dit paard rond, maar komt foutloos aan de streep met 0,02 seconde tijdsoverschrijding. 1 tijdfout en daarmee zeker geen goud. Zijn laatste rit op Zenith uurde precies 0.02 seconden te lang

Jeroen Dubbeldam en ZenithFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Jeroen Dubbeldam en ZenithFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

19.12 Lintea Tequila tikt de insprong (oxer) van de dubbel eraf. Vier strafpunten voor Edwina Tops-Alexander, en daarmee waarschijnlijk geen medaille

19.08 Nu de foutlozen uit de eerste ronde. de 58-jarige Nick Skelton is de eerste die – heel simpel ogend – opnieuw een foutloze rit produceert met de ouderwets goed springende Big Star

19.04 Zipper krijgt een zeldzame fout op de uitsprong van de dubbel en Rene Tebbel krijgt 5 atrafputen erbij. Zes in totaal en daarmee naast podium

19.00 De Argentijn Matias Albarracin weet opnieuw met slechts een tijdfout rond te komen en gaat verrassend nu met 2 strafpunten in totaal aan de leiding

18.58 Maikel van der Vleuten had de pech na een foutloze Braziliaan te moeten starten, en de herrie was niet van de lucht. De achterste paal van hindernis twee viel en met een tijdfout komt het eindtotaal op 9 strafpunten.

18.55 Cornetto K houdt de hoop op een Braziliaanse medaille bij het springen levend door in de tweede manche geen balk aan te raken. Alvaro Doda de Miranda staat nu met vier strafpunten op gelijke hoogte met Diniz en Ward

18.52 McLain Ward gaat samen met Luciana Diniz aan de leiding van het voorlopige klassement. De Amerikaan had de 10-jarige Azur nog formidabel aan het springen en kwam zondervallende balken aan de eindstreep. Beiden staan op 4 strafpunten

18.50 Gunder springt nog rond alsof hij nog geen parcours gelopen heeft deze week.  Voor Qatar komt Ali Al Rumaihi met slechts een tijdfout op een voorlopige gedeelde tweede plaats. Fransman Kevin Staut moet 8 strafpunten bij de vier uit de eerste manche optellen.

Pedro Verniss Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Pedro Verniss Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18.47  Brazilianen gaan uit hun dak voor de prestatie van ‘hun’ Pedro Veniss. Hij stuurt zijn Quabri De L’isle  met slechts een tijdfout rond en staat voorlopige tweede achter Luciana Diniz

18.43 Philippe Rozier en Rahotep De Toscane redden het ook niet om het laatste parcours zonder fouten af te ronden. Twee springfouten en een tijdfout voor de als reserve meegereisde Fransman.

18.41 Zelfs Triple XIII kan zijn taak niet meer goed volbrengen. Voor Canada rijdt Tiffany Foster 17 strafpunten erbij en staat met 21 op de voorlopig laatste plaats

18. 38 Ook voor Tic Tac is het beste eraf. Met 13 strafpunten staat Ben Maher met zijn eindtotaal van 17 strafpunten ver van podium af.

18.35 Het beste is eraf voor de Zweed Henrik von Eckermann en Yajamila. Met 12 strafpunten brengen ze eindtotaal op 16 strafpunten.

18.32 Luciana Diniz rijdt voor Portugal als eerste het aangepaste parcours. Haar Fit For Fun heeft geen enkele moeite en blijft binnen de tijd foutloos. Ze blijft op vier strafpunten staan.

 

De dertien ruiters die foutloos bleven zijn: Eric Lamaze (Canada), Peder Fredricson (Zweden), Kent Farrington (Verenigde Staten), Roger Yves Bost (Frankrijk), Daniel Deusser (Duitsland), Christian Ahlmann (Duitsland), Sheikh Ali Al Tani (Qatar), Sergio Alvarez Moya (Spanje), Steve Guerdat (Zwitserland), Martin Fuchs (Zwitserland), Jeroen Dubbeldam, Edwina Tops-Alexander (Australië) en Nick Skelton (Groot-Brittanië).

Met de foutloze ritten van Nick Skelton en Christian Ahlmann heeft de Nederlandse fokker Cees Klaver in Big Star en Taloubet Z twee paarden die een individuele medaille kunnen behalen.

Klik hier voor de NOS Livestream

Klik hier voor de startlijst en uitslagen

Liveblog 1e manche individuele finale

Reeks nullers, Verdi 1 foutje

16.50 Eric Lamaze is hard op weg naar een herhaling van 2008, toen hij met Hickstead goud won. De Canadees is de enige ruiter die nu al vier foutloze rondes afgelegd heeft met Fine Lady 5.

Maikel van der Vleuten met Verdi. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Maikel van der Vleuten met Verdi. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

16.47 In het zicht van de haven valt er een balk voor Maikel van der Vleuten. Op de laatste steil neemt de verder machtig springende Verdi met zijn achterbenen een balk mee. Vier strafpunten helaas. Lees hier de reactie van Van der Vleuten. 

16.45 All In is in de vorm van zijn leven en levert voor Peder Fredricson een belangrijke nul op het scorebord.

16.40 Kent Farrington laat zien dat hij zijn focus op het podium heeft. Voyeur ziet er nog gretig uit en weet voor Amerika foutloos te blijven.

16.38 Het moet lekker rijden met al een gouden plak op zak voor  Roger Yves Bost. ‘Bosty’ blijft na enerverende rit foutloos met Sydney Une Prince.

16.35 Slechts  tijdfout voor de voor de Oekraïne rijdende Rene Tebbel met zijn NRPS-geregistreerde Zipper (v. Apple Juice). Leuk detail is dat Zipper is gefokt door de vader van Harrie Smolders.

Ahlmann en Deusser

Christian Ahlmann met Taloubet Z. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Christian Ahlmann met Taloubet Z. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

16.32 Ook een nulronde voor Daniel Deusser en zijn paard First Class. De tweede Duitser die foutloos door gaat naar de tweede manche.

16.30 Cornetto K maakt tot ontzetting van het Braziliaanse publiek een achterbeenfout op hindernis 6, een steilsprong van 1,60m. Vier ongewenste strafpunten voor Alvaro Doda de Miranda.

16.27 Azur krijgt balk op uitsprong van de driesprong, een balk die makkelijk valt vandaag. McLain Ward met vier strafpunten op het scorebord.

16.24 Reveur De Hurtebise  maakt een springfout, dus Kevin Staut moet afwachten of hij mag terugkomen in tweede manche.

16.21 Christian Ahlmann is de eerste Duitser die zich plaatst voor de tweede manche. Ahlmann houdt het hoofd koel in de warmte van Rio, en rijdt Taloubet Z zeer gedegen zonder fouten rond. Zeker een medaillekandidaat

16.18 Bijna had Qatar een tweede nulronde, maar Gunder van Ali Al Rumaihi tikt met zijn voorbenen de bovenste balk van de laatste steilsprong in het zand.

16.15 Het Braziliaanse publiek is muisstil als Pedro Veniss zijn finale ronde begint. Door een fout van Quabri De L’isle  (v.Kannan) op de uitsprong van de driesprong komt Venis met vier strafpunten aan de finish.

16.13 Fibonacci van Meredith Michaels- Beerbaum verkijkt zich compleet op de eerste oxer, en landt er midden in. de Duitse amazone spring nog een steilsprong en vindt het dan genoeg voor haar schimmel.

16.10 Natte voet voor Rahotep De Toscane op de sloot. Fransman Philippe Rozier heeft al teamgoud op zak, en komt nu met vier fouten aan de streep.

Foutloze ronde voor Qatar

Sheikh Ali Al Thani met First Devision. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Sheikh Ali Al Thani met First Devision. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

16.08 Qatar ook bij laatste 20. Sheikh Ali Al Thani roept vaak ‘ho’ onderweg om zijn fanatiek springende First Devision wat af te remmen, maar voegt zich met gemak als zevende combinatie bij de foutlozen.

16.05 Sergio Alvarez Moya is de enige Spanjaard in de finale, maar verdedigt de Spaanse vlag met verve. Met de Contender-zoon Carlo 273 levert Moya een foutloze ronde.

16.02 De Amerikaanse Lucy Davis, die traint bij Stal van der Vleuten, heeft niet haar dag met Barron (v. For Pleasure). Een balk op hindernis 3 naar beneden en twee meer richting het einde. 12 strafpunten en waarschijnlijk geen plaats in de tweede ronde,

15.55 Voor Canada maakt Tiffany Foster op de laatste hindernis een fout met de wat vermoeid lijkende Tripple X III.  Halverwege de startlijst zijn vijf combinaties foutloos, waaronder Jeroen Dubbeldam en regerend olympisch kampioen Steve Guerdat

15.42 De Canadees Yann Candele kan met zijn 12 strafpunten de tweede manche van de finale wel vergeten. Ook de Braziliaan Eduardo Menezes heeft het zwaar in het parcours van vanmiddag. Zijn Quintol maakt twee springfouten.

Guerdat op herhaling?

Steve Guerdat met Nino des Buissonnets. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Steve Guerdat met Nino des Buissonnets. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

15.38 Regerend Olympisch kampioen Steve Guerdat maakt zijn ambities duidelijk. Ook Nino Des Buissonnets laat zich weer van zijn beste kant zien en komt zonder problemen aan de finish. Vijfde foutloze!

15.35 Martin Fuchs heeft zijn 10-jarige schimmel Clooney (v. Cornet Obolensky) zeer goed aan het springen en boekt foutloze rit #4. Knappe prestatie van de 24-jarige Zwitser.

15.32 Romain Duguet kan de finale wel vergeten. 12 strafpunten voor de eerste Zwitserse ruiter.

Dubbeldam foutloos!

Jeroen Dubbeldam met Zenith. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Jeroen Dubbeldam met Zenith. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

15.28 Dubbeldam en Zenith op koers voor goud ! De gebalde vuist van Jeroen toont de blijdschap met zijn foutloze ronde met de formidabel springende Zenith. Wat een vakman, de complete perfectie! Bezig met zijn laatste wedstrijd met Zenith. Lees hier de reactie van Dubbeldam. 

15.25 Tweede nulronde van Edwina Tops-Alexander met Lintea Tequila voor Australië. Zou het de amazone uit Australië lukken om op haar 3e Spelen haar eerste Olympische medaille te veroveren?

15.23 De Brit Ben Maher rijdt met Tic Tac een balk naar beneden op de driesprong. Vier strafpunten voor de ruiter die bij vorige Spelen individueel 9e werd

15.19 Matias Albarracin rijdt een sterke eerste manche met Cannavaro 9 (v. Cornet Obolensky). Met slechts een tijdfout doet de 26-jarige Argentijn goede zaken voor het klassement.

Fout voor Emerald

Een geweldig rondje van Harrie Smolders en Emerald N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Harrie Smolders en Emerald N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

15.16 Zonde! Harrie Smolders en zijn uitstekend springende Emerald tikken de balk van de eerste oxer naar beneden, verder en sterke rit zonder problemen. Vier strafpunten. Lees hier de reactie van Smolders

15.13 Bassem Hassan Mohammed zal op een beter resultaat gehoopt hebben met Dejavu, het voormalige toppaard van Gert-Jan Brugink. Met acht strafpunten komt de ruiter uit Qatar over de streep.

15.10 Big Star springt als een tijger onder de Brit Nick Skelton door het parcours. De combinatie, individueel vijfde op de Spelen van Londen, blijven als eerste foutloos en gaan zeker in de finale proberen hun resultaat van vier jaar geleden te verbeteren.

15.07 De Portugese amazone Luciana Diniz  leek met haar 12-jarige For Pleasure dochter Fit For Fun op weg naar een foutloze rit, maar maken een fout op hindernis 12, een steil van 1,62m hoog. Voorlopig aan de leiding met 4 strafpunten.

15.05 Ook Matt Williams met de 14-jarige Valinski S maakt twee fouten, en wel op de twee oxers richting het einde van het parcours.

15.02 Jerome Guery bijt de spits af en noteert op twee steilsprongen een fout met Grand Cru Van De Rozenberg. Met acht strafpunten moet hij afwachten of hij in aanmerking komt voor de tweede omloop.

Schone lei

Nederland heeft met drie deelnemers nog 12 hoefijzers in het vuur voor het winnen van een medaille in de individuele finale voor de springruiters. De laatste kans op een hippische medaille! Om 15.00 uur Nederlandse tijd begint in het Deodoro Olympic Park van Rio deel 1 van de finalewedstrijd, waarvoor Jeroen Dubbeldam met Zenith, Harrie Smolders met Emerald en Maikel van der Vleuten met Verdi zich op knappe wijze wisten te plaatsen.

Alle 35 gekwalificeerde ruiters beginnen vanmiddag de finale weer met nul strafpunten. In de eerste manche start Harrie Smolders als nummer 7, Jeroen Dubbeldam heeft startnummer 11 en Maikel van der Vleuten, die nog geen balk naar beneden reed met Verdi, mag als voorlaatste van start.

De 20 beste ruiters van de eerste manche beginnen om 18.30 aan de tweede en beslissende omloop.  Bij een gelijk aantal strafpunten volgt er een barrage voor het verdelen van de medailles.

Klik hier voor de NOS Livestream

Klik hier voor de startlijst.

Bron:Paardenkrant-Horses.nl

4 reacties op “Big Star en Skelton met grote galopsprongen naar goud

 • MJ Kochx

  En dan schakel je als NOS direct over naar BMX, want de wedstrijd is toch verder niet meer van belang voor NL … Lang leve de livestream. Genoten van de sport, en heel jammer van die tijdfout, maar ik blijf toch groot fan van Jeroen Dubbeldam en Zenith

 • marcel dufour

  Ik kan geen betere winnaar bedenken dan Nick Skelton. Op zijn palmares miste niets behalve een grote titel en die is daaraan toegevoegd vandaag.

 • Renee

  Ik kon het niet opbrengen om te kijken… té spannend.
  Wat had ik het Jeroen gegund! En teamNL waar toch niet alles is verlopen zoals we hoopten.
  2 honderdste, wat is dat nou… Om ziek van te worden.
  De troost is dat de titel naar Nick Skelton is gegaan en die heeft wel een hele grote gunfactor.
  Wou toch dat Zenith bij Jeroen bleef, net als de Sjiem. Dat een maatje zo verhandelbaar is, stoort me ongelooflijk. Geld bepaalt de wereld en daar baal ik ontzettend van.
  Dat aspect an de paardensport blijft een hard gelag. Te hard, soms…..

 • marcel dufour

  @Renee

  Bedenk dat zonder het geld van investeerders Jeroen überhaupt nooit op Zenith zou hebben gezeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.