Ga naar hoofdinhoud

“Het wordt elk jaar moeilijker om aansluiting met de top te vinden”

Jos Lansink hier met Ensor de Litrange LXII Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Jos Lansink zou dit jaar een record kunnen breken door voor de achtste maal opeenvolgend deel te nemen aan de Olympische Spelen. Helaas was 2015 niet het jaar van de 54-jarige Belg. Het Belgische team plaatste zich niet voor de Olympische Spelen en ook Lansink zelf had met de nodige tegenslagen te maken. 

Door blessures van Ensor de Litrange LXII (v. Nabab de Reve), Electra van ’t Roosakker ( v. Carthago) en Aganix du Seigneur (v. Ogano Sitte) en een hamstringblessure bij de Nederlands-Belgische springruiter zelf werd 2015 een jaar van tegenslagen. In Mechelen zou de routinier weer aan de start verschenen maar moest op het laatste ogenblik toch afzeggen.

In een interview met Het Nieuwsblad vertelt de Belg dat het elk jaar moeilijker wordt om aansluiting te vinden met de top. “Er zijn veel ruiters die veel winnen om te stijgen op de wereldranglijst, maar die rijden niet met eigen paarden: een heel andere insteek. Ik ga alleen op concours als de paarden er klaar voor zijn, want de wereldranglijst betaalt mijn rekeningen niet. Ik wil in de eerste plaats paarden opleiden en verbeteren. Mijn stal kan niet draaien op prijzengeld, hij draait wel op de handel en de markt vraagt goed geschoolde paarden.”

Wereldranglijst is vergif
“De wereldranglijst is het grootste vergif voor de paarden. Ik wil geen namen noemen, al zijn er voldoende voorbeelden van paarden die op het einde van het jaar op zijn, louter voor die wereldranglijst,” laat de springruiter weten.

“Ik trok me nooit iets aan van die ranglijst, misschien ook omdat ik elk paard gereden heb alsof het mijn paard was. Dat probeer ik nu ook aan mijn ruiters mee te geven.” Dit is de reden waarom de Belg bedankt heeft voor Jumping Mechelen. “For Cento evolueerde in de goede richting en had de wereldbeker in Mechelen kunnen lopen, maar ik voelde dat we geen potten zouden breken daar. Als dat niet lukt, hoeft het niet voor mij”, aldus Lansink.

“De gemiddelde kwaliteit van de paarden stijgt, al zijn er in onze sport niet zoveel extreem goede paarden en dan worden die uitzonderingen echt heel duur verkocht. Die evolutie maakt de handel moeilijker. Naar doorsnee paarden is er bijna geen vraag meer. Je moet de betere paarden op stal krijgen. Daar betalen klanten veel geld voor”, laat Lansink weten.

“Ik kan het blijkbaar nog en dat wil ik volgend jaar tonen”
Het mooiste sportieve moment van 2015 was voor Lansink de finale van de landencompetitie in Barcelona waar het Belgische team won. Ook de tweede plek in het Duitse Mannheim was een mooi moment. “De finale van de landencompetitie was met afstand de moeilijkste ronde van 2015 en dat zeg ik niet, maar de andere ruiters die vaker dergelijke wedstrijden springen. Ik kan het blijkbaar nog en dat wil ik volgend jaar tonen”.

Bron: Het Nieuwsblad/ Horses

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

7 reacties op ““Het wordt elk jaar moeilijker om aansluiting met de top te vinden”

 • Ben Verheij

  Het verhaal over Jos Lansink lezende moest ik meteen aan Antello Z denken. Een beetje research bracht volgende feiten aan het licht: Antello Z werd in 2015 ingezet in 50 proeven, waarvan een groot deel 1.55m/1.60m proeven. Bij 18 proeven moest ook nog eens barrage worden gereden. Antello Z hoorde dus 68 maal de startbel luiden in 2015. Afgelopen woensdag gaf zijn ruiter na 3 balken op in Wereldbekerwedstrijd in Mechelen. Het paard maakte een uitgebluste indruk. Twee dagen later crashte Anatello Z in Liverpool tijdens de barrage omdat hij “werd afgeleid door het publiek”.
  Ook moest ik denken aan de vele ophef die er gemaakt werd de afgelopen week over de beruchte bloedvlekjes in flank van Quit Easy van Bertram Allen na de barrage van de Grote Prijs in Londen. Een paard dat top gemanaged was, net een barrage achter de rug had die het toonbeeld was van harmonie, balans en ruitergevoel van het allerhoogste niveau. Dat bloedvlekje werd zo’n beetje het schandaal van het jaar. De dood van Antello Z echter veroorzaakt louter medeleven met zijn ruiter, terwijl bovenstaande feiten toch op zijn minst vragen zouden moeten opwerpen. De wereld op zijn kop?

 • Kim

  Goede inhoudelijke reactie! Je hoeft niet goed te kunnen tellen dat het vaker dan eens per week is dat Antello ‘mocht’ aantreden… Ik had me er niet in verdiept maar krijg spontaan medelijden. Wat een gesjouw ook met zo’n paard. Misschien een idee om voor het paardenwelzijn een maximaal aantal wedstrijden te mogen starten, want wie weet welke paarden dit nog meer mogen, al dan hopelijk met een goede afloop en een gelukkig paard.

 • Liza

  Hoop dat we nog lang kunnen genieten van deze top ruiter.
  Wens hem alle succes toe voor de toekomst!!

 • Rob Hatzmann

  Beste Ben, je hebt helemaal gelijk! In concept heb ik een ingezonden brief klaar voor de Paardenkrant met de kop: “Hypocriet bloed”. Met dezelfde inhoud waarover jij schrijft. We moeten ons bezig houden met dingen waar het echt om gaat in de (spring)sport. En dat is niet een krasje op een paardenflank!

 • Dirk Willem Rosie

  Beste Rob, we zullen je brief met veel plezier publiceren!

 • i

  Een maximaal aantal starts per kwartaal blijkt heel hard nodig te zijn.

 • rudi

  In de eventing(basissport) is het al een aantal jaren zo dat je niet alles mag rijden. Je moet een goede planning maken om te kijken waar je graag wilt rijden. Dit om te voorkomen dat je niet elke week een cross rijd. Misschien is het inderdaad ook goed om dit te onderzoeken voor de springsport. En dan bedoel ik het niet voor de mensen die zuinig zijn op hun paarden, maar misschien is het handig voor mensen die niet kunnen managen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook