Ga naar hoofdinhoud

De ontwikkeling van… Breitling LS

Exclusief
Elizabeth Madden met Breitling LS Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De twaalfjarige Breitling LS is in bloedvorm. Na het winnen van twee Grote Prijzen in Wellington in maart sprong hij – alsof het hem geen enkele moeite kostte – naar de overwinning in de Wereldbekerfinale in Parijs met Beezie Madden. Dik acht jaar geleden werd Breitling voor het eerst onder het zadel voorgesteld. Bij de aanlevering van het KWPN najaarsonderzoek. Daaraan mocht hij niet beginnen, hij sprong té goed...

Q. Breitling LS (Quintero x Acord II x Zünftiger xx x Rebel I Z) werd geboren bij Alfonso Romo op zijn La Silla Stoeterij in Mexico en uiteraard ook LS geregistreerd. Op 2-jarige leeftijd werd hij ontdekt door Jeroen Dubbeldam, Monique Holtkamp en Joop van Uytert. Het trio haalde de hengst naar Nederland en stelde hem voor op de KWPN hengstenkeuring 2009. Daar werd hij aangewezen voor het verrichtingsonderzoek.

Geweigerd

Dat werd het najaarsonderzoek 2009 in Stegeren. Daar kwamen Dubbeldam, Holtkamp en Van Uytert van een koude kermis thuis. De hengst werd, tot veler verbazing, geweigerd bij de tweede zadelpresentatie: hij sprong te hoog en onnatuurlijk volgens Daan Nanning en de zijnen. Team Nijhof was wel onder de indruk van de capaciteiten van de Quintero-zoon: zij kochten zich daar in bij de hengst en het kwartet van eigenaren besloot Breitling in Duitsland een test te laten lopen.

30-dagentest in Schlieckau

Dat werd de 30-dagentest in Schlieckau in november 2009. Daarvoor slaagde hij ruimschoots met een 9,09 als eindcijfer voor de springonderdelen en een 9,81 voor de aanleg als springpaard. Het Oldenburger Verband en Oldenburg International keurden hem in januari 2016 goed en zo kon Breitling toch al aan de slag als dekhengst. Als vierjarige sprong Breitling ook zijn eerste parcoursen onder Sjaak Sleiderink, de toenmalige stalruiter van Dubbeldam.

Bekijk hier de presentatie op de hengstenshow van Nijhof 2010 (in het zadel: Sjaak Sleiderink): 

Breitling in Saasveld met Sjaak Sleiderink (najaar 2010): 

Weer voorgesteld

Dubbeldam, Holtkamp, Nijhof en Van Uytert meenden dat het KWPN toch echt niet om de Quintero heen kon en stelden hem in het najaar van 2010 voor een tweede keer voor. Bij die presentatie onder het zadel mocht Breitling door naar de tweede bezichtiging: voor hem de hengstencompetitie klasse L. Die liep hij onder Jeroen Dubbeldam zelf. In Hengelo (2e plaats achter Baltic VDL), in Roosendaal (3e plaats achter Bernini en Baltic VDL) en Deurne (3e plaats achter Baltic VDL en Biscayo). Na Deurne werd Breitling aangewezen voor de derde bezichtiging in Den Bosch, daar kreeg hij de toelating voor het 21-daagse onderzoek.

79 punten

In het voorjaar was er nog weer een KWPN-horde: hij werd bij aanlevering voor het verkorte verrichtingsonderzoek weggestuurd omdat hij onregelmatig zou zijn op de volte. Toch kwam het er uiteindelijk van: Breitling werd na de 21-daagse test begin april goedgekeurd met 79 punten met een 7,5 voor de galop, 7,5 voor de reflexen, 8 voor de techniek, 8,5 voor het vermogen, 8 voor de rijdbaarheid/instelling en een 8 voor de aanleg als springpaard.  “Ik had alleen hogere cijfers dan de 7,5 voor de galop en zijn reflexen verwacht, want die zijn juist heel goed bij dit paard”, aldus Henk Nijhof destijds.

De rapportage luidt als volgt: Q.Breitling LS is een eerlijke en betrouwbare hengst. De hengst heeft veel bereidheid tot werken en laat zich ruim voldoende tot goed bewerken en heeft een iets stugge mond. De stap is goed van ruimte. De draf is ruim voldoende van ruimte en ruim voldoende gedragen. De galop is goed van ruimte en ruim voldoende gedragen. De hengst heeft een ruim voldoende tot goede houding en balans. Q.Breitling LS springt met ruim voldoende tot goede reflexen. De hengst springt regelmatig met een open voorbeen, veel lichaamsgebruik en maakt de sprong achter zeer goed af. Q.Breitling LS toont veel tot zeer veel vermogen. Als springpaard heeft Q.Breitling LS veel aanleg en hij geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Winnaar hengstencompetitie

In het seizoen 2011-2012 loopt Breitling de hengstencompetitie weer, maar nu onder Sjaak Sleiderink. Nu het om tijd en fouten gaat wint hij, zowel de competitie als de finalewedstrijd in Den Bosch. Een jaar later werd hij tweede in de competitie klasse Z (Bugatti VDL won). Ook in de reguliere sport staan Sleiderink en Breitling regelmatig vooraan.

Breitling in Roosendaal (HC klasse M):

Breitling op de KWPN Hengstenkeuring 2013 (finale HC klasse Z)

Verkoop aan Beezie Madden

Echt een run op Breitling als dekhengst komt er niet. In totaal zijn er van de hengst 181 nakomelingen bij het KWPN geregistreerd. Zo gek is het dus niet als het kwartet eigenaren overstag gaat als Abigail Wexner Breitling wil kopen voor Beezie Madden (lees hier een column van Dirk Willem Rosie over die verkoop). Dat gebeurde in het voorjaar van 2013 als Breitling zeven is. Die zomer neemt Madden Breitling direct mee op zijn eerste CSI’s om daar ervaring op te doen. In het najaar van 2013 gaat hij mee naar de Verenigde Staten.

Breitling en Beezie Madden augustus 2013, Dublin 2013:

Breitling en Beezie Madden oktober 2013, Harrisburg:

Veel ervaring

In 2014, 2015 en 2016 doet Breitling veel ervaring op. In de zomer in Europa en in de winter in de Verenigde Staten. Zijn eerste 1,60m loopt hij als negenjarige in Bridgehampton (augustus 2015) en direct is er een 11e plaats in de Grote Prijs (één balk). Een maand later pakt Breitling zijn eerste dikkere prijs: 25.000 dollar voor de tweede plaats in de Grote Prijs van New Albany (video). Nog geen twee maanden later weer 25.000 dollar in de Wereldbekerwedstrijd in Lexington. In 2016 casht Breitling als 10-jarige dik over een ton.
Breitlings eerste 1,60m

Op zijn best

In 2017 groeide dat bedrag al naar meer dan 300.000 dollar en de laatste tijd is Madden helemaal niet te stoppen met Breitling. In maart won het duo twee Grote Prijzen in Wellington (beide goed voor 67.650 dollar) en afgelopen weekend natuurlijk de voortreffelijke rondes in Parijs. Alsof het hem geen enkele moeite kostte, sprong Breitling slechts een paal naar beneden op zijn eerste grote kampioenschap. Dat belooft nog wat in dit WEG-jaar.De ontwikkeling van…

Op de derde Paardenkrant-Horses.nl Fokkerijdag bij Joop van Uytert liet professor dr. Ab Barneveld optekenen dat jezelf onderwijzen in het herkennen van talent tegenwoordig niet zo ingewikkeld is: een werkende internetverbinding en abonnementen op ClipMyHorse.tv en KWPN.tv zijn de enige vereisten. Zo kan iedereen terugzien wat nu succesvolle paarden op jongere leeftijd lieten zien. Geïnspireerd door Barneveld helpt Paardenkrant-Horses.nl u een handje met nieuwe rubriek ‘De ontwikkeling van…’.

Aan Breitling gingen vooraf:
Expression
Cornado NRW
Escolar
Coach
Dream Boy

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Eén reactie op “De ontwikkeling van… Breitling LS

  • Harm Hartlief

    Een jong paard dat regelamtig met een open voorbeen springt is niet erg als er vermogen voldoende is om te conpenseren. Anders is het als een paard altijd met een open voorbeen springt, zonder reflexen te vertonen op het moment dat het nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook