Ga naar hoofdinhoud

Hengstencompetitie: Springhengsten afwezig met geldige excuses

Exclusief
Hampton VDL (v. Baltic VDL) - Foto: Jacquelien van Tartwijk
Net zoals bij de dressuurhengsten, zijn er ook enkele springhengsten die niet op de lijst staan van de eerste wedstrijd van de hengstencompetitie springen op 22 november in Ermelo. De vierjarigen Hampton VDL, Hervé d'Ive VDL, Humberto ASK, Helios VDT en de vijfjarigen Gaultier VDL, Graziano, Glenfiddich VDL, Casago en Gladstone HDH ontbreken, maar hebben een (geldig) excuus. 

De hengstencompetitie is een verplicht onderdeel van de hengstenselectie bij het KWPN. Maar er zijn gronden waarop vrijstelling kan worden verleend. Zoals bijvoorbeeld verkoop naar het buitenland of blessures.

VDL-hengsten

Een flink aantal hengsten op het lijstje is van de VDL Stud. Wiebe-Yde van de Lageweg vertelt dat Hervé d’Ive VDL (v. Vigo d’Arsouilles) en Gaultier VDL (v. Baloubet du Rouet) zijn verhuurd aan buitenlanders voor de dekkerij en de sportopleiding. Hervé d’Ive staat in Zweden (waar hij ook is goedgekeurd) en Gaultier VDL (die zijn veulens vorig jaar wel getoond heeft) staat in Polen.

Gaultier VDL (v. Baloubet du Rouet) - Foto: Jacquelien van Tartwijk
Gaultier VDL (v. Baloubet du Rouet) – Foto: Jacquelien van Tartwijk

Van de Lageweg meldt ook dat Graziano (v. Baltic VDL) herstellende is van een blessure en Glenfiddich VDL (v. Bacardi VDL), die vorig jaar aan koliek werd geopereerd, heel rustig weer opgebouwd wordt. “We denken dat het een hele goede is, dus daar nemen we echt de tijd voor.”

Glenfiddich VDL (v. Bacardi VDL) Foto: Jacquelien van Tartwijk
Glenfiddich VDL (v. Bacardi VDL) Foto: Jacquelien van Tartwijk

En dan is er nog Hampton VDL (v. Baltic VDL), die dit voorjaar op de WEF Sporthorse Auction in Wellington voor 90.000 dollar werd verkocht.

Buitenland

De vierjarige Humberto ASK (v. Cornet Obolensky) werd – zoals zijn naam al doet vermoeden – dit voorjaar verkocht aan de Deense stoeterij ASK, de springpaardentak van Blue Hors.

Humberto Ask (v. Cornet Obolensky) - Foto: Jacquelien van Tartwijk
Humberto Ask (v. Cornet Obolensky) – Foto: Jacquelien van Tartwijk

Casago (v. Casall) werd deze zomer verkocht aan de Italiaanse springruiter Piergiorgio Bucci. Hij vertrok eind augustus naar Italië. Ook Helios VDT (v. Numero Uno) staat niet in Nederland. Via de Woodlands Sales kwam hij in handen van Kris Callewaert van de Krismar Stables in België.

Gladstone HDH en Genius

Ten slotte mist ook Gladstone HDH (v. Capistrano) van Hans Dings op de lijst. Dings’ stalamazone Bianca Schoenmakers laat weten dat de de hengst een poosje vrij heeft omdat hij wat leeg voelde na het wedstrijd- en dekseizoen. “We vonden het niet eerlijk om hem zo de hengstencompetitie in te sturen.”

Gladstone HDH (v. Capistrano) - Foto: Jacquelien van Tartwijk
Gladstone HDH (v. Capistrano) – Foto: Jacquelien van Tartwijk

Naast de bovengenoemde hengsten mist ook Genius op de lijst. De kampioenshengst van 2014 overleed in januari van dit jaar aan nierfalen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.